Veilig omgaan met internet en media

Wie na 2000 geboren is, kent geen wereld zonder internet... Alles is media om ons heen. Je kunt er veel plezier uit halen als je er goed mee om weet te gaan. Het kan ook een keerzijde hebben, en daar is hulp voor te vinden. Via deze pagina vind je tips als ouder of professional, om met kinderen van 0 tot 18 jaar bewust om te leren gaan met internet en media.

Agenda: Wijs met media (voor jeugd)

Agenda: Mediaopvoeding (voor ouders)


De beste tips en informatie over mediawijsheid

Wat doet je kind op het internet? En hoe zorg je ervoor dat je kind veilig gebruik kan maken van media? Hoe maak je mediagebruik bespreekbaar met je kind? Op de websites van Netwerk Mediawijsheid, Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Het Mediagesprek ontdek je alle ins en outs, plus handvatten om ervoor te zorgen dat je kind veilig en met plezier gebruik kan maken van media. 

Mediawijsheid.nl

Op de website van Netwerk Mediawijsheid krijg je informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. Per thema laten ze zien bij welke organisaties je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.  

Tips van Netwerk Mediawijsheid

Mediaopvoeding

Met mediaopvoeding leren kinderen om bewust, veilig en gezond om te gaan met media. Denk aan apps, websites, games, tv en films. NJi geeft tips hoe je dit aanpakt als ouder of professional.

Tips van NJi

In gesprek met je kind

Het Mediagesprek op basis van de Mediadiamant helpt ouders en opvoeders om samen met je kind in gesprek te gaan over plezierig en veilig mediagebruik. Kies de leeftijd van je kind voor passende tips. 

Ontdek Het Mediagesprek


Eerste hulp bij online problemen

De wondere wereld van media en internet kan helaas ook een donkere kant hebben. Je kunt te maken krijgen met een verslaving, online pesten of een andere vervelende ervaring. Gelukkig zijn er instanties waar je snel terecht kunt voor hulp, advies en een luisterend oor. Of volg een documentaire voor begrip en tips. 

Mentale gezondheid

Gameverslaving
Bij Gamewijzer vind je alles wat je als opvoeder wilt weten over populaire games, plus handvatten om gameverslaving tegen te gaan. 

Ga naar Gamewijzer

Social media druk
Sociale media stellen steeds meer eisen. Via NPO vind je documentaires en artikelen over schermstrijd en de druk om niets te missen. 

Kijk terug via KRO-NCRV

Overschrijdend gedrag

Online pesten
Online pesten (cyberpesten) is een groeiend probleem dat zowel jeugd als volwassenen raakt. Op stoppestennu.nl ontdek je hoe je ermee om kunt gaan.

Ga naar Stop Pesten Nu

Vervelende ervaring online
Heeft je kind online iets vervelends meegemaakt? Je kunt gratis en anoniem met Help Wanted chatten, mailen of bellen voor hulp.

Ga naar Help Wanted


Serious gaming om mediawijs te worden

Hoe kun je je kind helpen om mediawijzer te worden? Juist: met media. Er zijn allerlei games en quizes te vinden, dit zijn onze tips:


Leestips: praat erover aan de hand van een boek

Duik in een spannend of grappig verhaal en leer tegelijkertijd meer over veilig en bewust omgaan met internet en media. Een team van experts deelt leestips voor alle leeftijden in de bijgesloten posters. Je leent deze en andere titels bij de Westfriese Bibliotheken. Praat samen over deze boeken, zo maak je lastige onderwerpen bespreekbaar op een manier die veilig voelt. 

Online veiligheid

Slim en veilig op je scherm

Tip van de expert:
Je appt, gamet en deelt van alles online! Maar wees verstandig:gebruik sterke wachtwoorden, deel geen privégegevens en denkgoed na voordat je iets online plaatst. Twijfel je of een website of link betrouwbaar is? Check het op veiliginternetten.nl. Wil je weten hoe sterk je wachtwoordecht is? Doe de WachtwoordkraakTest en ontdek het zelf! Heb je vragen? Praat erover met iemand die je vertrouwt.

Leestips: online veiligheid

Digitale balans

Gezond gebruik van (sociale) media

Tip van de expert:
Je hebt als opvoeder een voorbeeldrol. Hoe digitaal ben jij in balans? Wil je het gesprek aangaan met je kind? Doe dit dan tijdens een wandeling of autoritje, niet aan de keukentafel.



 

Leestips: digitale balans

Nieuwswijsheid

Bewust omgaan met (nieuws)media

Tip van de expert:
Kinderen zien veel nieuws in hun social media-feed. Maak lastige onderwerpen begrijpelijk met video’s zoals Clipphangers of Huh?!? van Het Klokhuis. Praat samen over wat ze zien, help ze feiten en meningen te onderscheiden, en moedig hun vragen aan. Zo leren ze kritisch nadenken en voelen ze zich gehoord!

 

Leestips: nieuwswijsheid