Herdenkingsjaar slavernijverleden
Het is 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland is afgeschaft. In dit herdenkingsjaar, en in de aanloop op Keti Koti, staan we daar bij stil in de bibliotheek.
Ruim 300 jaar lang werden mensen door Nederlandse slavenhandelaren ontvoerd en verscheept om gedwongen als slaven te werken op bijvoorbeeld suiker- of koffieplantages. Het koloniale slavernijverleden is een belangrijk onderdeel van onze gedeelde geschiedenis en is jaren een onderbelicht onderwerp geweest. Tijdens het Herdenkingsjaar wordt er daarom door heel het koninkrijk, samen met Suriname, extra aandacht gegeven aan de afschaffing van de slavernij in Nederland. In de Westfriese Bibliotheken geven we hier aandacht aan door middel van lezingen.
Verhalen over het slavernijverleden
Wat was de rol van West-Friesland in de geschiedenis van het slavernijverleden? Hoe zie je kenmerken van dit verleden terug in onze regio? En waarom is het belangrijk dat we de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren? De antwoorden ontdekte je tijdens lezingen en wandelingen op de plek waar geschiedenis ligt.
Heb je het programma gemist? Of was je erbij en wil je nog veel meer te weten komen? Bekijk de leestips!
Lezen over het slavernijverleden
-
Janice Deul
-
Annejet van der Zijl
-
Maria Karg
De opstand op het slavenschip Meermin
Dan Sleigh | P.E. Westra
-
Ruud Paesie
-
Ianthe Sahadat | Elsbeth Stoker | Fleur de Weerd
-
Cynthia Mc Leod
Jeugdboeken over het slavernijverleden
-
Dirk J. Tang
-
Henna Goudzand Nahar
-
Arend van Dam
-
Fedor de Beer
Een vrolijke optocht op Keti Koti
Henna Goudzand Nahar | Brian Elstak