Nieuw: Taalpunt voor inburgeraars
Taalhuis Westfriesland start met Taalpunten in de bibliotheken De Goorn, Hoogkarspel, Medemblik en Stede Broec om inburgeraars te helpen.
Ben je nieuw in Nederland, val je onder de oude inburgeringswet (2015-2021) en wil je beter leren lezen, schrijven, rekenen? Of wil je handiger worden met de mobiele telefoon of computer? Lijkt het je leuk om vrijwilligerswerk te doen, of mee te doen met een activiteit zodat je meer in contact komt met anderen én de Nederlandse taal leert? Bij Taalpunt word je geholpen bij het vinden van taalaanbod dat bij jou past.
De zeven gemeenten van West-Friesland zetten met het pilot project ‘Taalboost’ extra in op taalversterking. Hiermee kun je, als je onder de oude inburgeringswet valt, extra hulp krijgen om je voor te bereiden voor je inburgeringsexamen. Dit gebeurt onder coördinatie van Taalhuis Westfriesland, onderdeel van Vrijwilligerspunt Westfriesland, in samenwerking met de taalaanbieders en maatschappelijke organisaties in de regio.
In alle Westfriese gemeenten vind je een Taalpunt, dus er is er altijd eentje bij jou in de buurt. De Taalpunten hebben als doel het taalniveau van de inburgeraars die onder de oude wet vallen, te verbeteren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van taalmaatjes kan er geoefend worden met het spreken van de Nederlandse taal. Meer mensen ontmoeten? Dat kan door te gaan sporten bij een sportvereniging, een leuke hobby te vinden, of als vrijwilliger te gaan werken bij een maatschappelijke organisatie. Ben jij bijna klaar met je inburgeringscursus en wil je doorleren? Taalpunt helpt met de doorverwijzing naar een passende taalopleiding. De wens van de deelnemer staat hierbij altijd centraal: Wat wil je leren, waarom en wat heb je nodig? Het Taalpunt helpt!
Mariska Woudenberg, coördinator Taalhuis Westfriesland: “Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de
samenleving. Met het Taalpunt bieden we deze inburgeraars hulp bij het leren van de Nederlandse taal.”
Bij het Taalpunt wordt samen met de deelnemer gekeken naar wat hij/zij wil bereiken en welk aanbod daar het beste bij past. Zo kan samen een taaltraject op maat worden gevonden. Mariska: “Iedere behoefte is anders, dus het is belangrijk dat we kijken naar wat de deelnemer zelf wil leren of doen. Het Taalpunt is goed op de hoogte van het aanbod in de regio en kan daarom iedereen doorverwijzen."
Ken je, of ben je iemand die de Nederlandse taal beter onder de knie wil krijgen? Maak dan een afspraak bij een deelnemende Bibliotheek voor Taalpunt.
(Tekst: Vrijwilligerspunt Westfriesland)
Hoe maak je gebruik van Taalpunt?
Kom tijdens openingsuren naar een van de deelnemende bibliotheken voor hulp om een afspraak te maken met Taalpunt:
Voor vragen over Taalpunten neem je contact op met Taalhuis Westfriesland:
- tel: 0229 216 499
- e-mail: taalhuis@vrijwilligerspunt.com